Участь захисника під час розгляду справ про адміністративні правопорушення патрульною поліцією - Абдулкадірова , Е. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2020)
У статті досліджено право особи, яку притягують до адміністративної відповідальності, скористатися правовою допомогою захисника. Метою роботи є аналіз національного адміністративного законодавства, визначення правового статусу захисника й опис процедури розгляду справ про адміністративні правопорушення патрульною поліцією за його участю. У дослідженні акцентовано на необхідності нормативної модернізації та правового вдосконалення адміністративного законодавства, конституційному закріпленні права кожного звернутися за захистом своїх прав, а також проаналізовано процедуру участі захисника під час розгляду справ про адміністративні правопорушення патрульною поліцією. Аргументовано, що сучасний правовий аспект зазначеної проблематики потребує подальшого дослідження. Методологія. Для досягнення мети статті, наукової обґрунтованості й об’єктивності її результатів було застосовано низку загальних і спеціальних методів: аналіз, синтез, пояснення, спостереження, моделювання, порівняння, дедукція, індукція, тлумачення норм права тощо. Наукова новизна. У статті зазначено перелік суб’єктів, що, згідно з адміністративним законодавством нашої держави, мають право надавати правову допомогу під час розгляду справ про адміністративні правопорушення патрульною поліцією, окреслено критерії, яким вони мають відповідати. Також досліджено права й обов’язки захисника, визначено його повноваження. На підставі аналізу адміністративного законодавства нашої держави та в контексті практичної діяльності працівників патрульної поліції встановлено недоліки в процедурі залучення захисника до розгляду справ про адміністративні правопорушення патрульною поліцією, виокремлено характерні особливості, які має враховувати законодавець. Висвітлено проблематику визначення дати розгляду справи та з метою уникнення можливих непорозумінь між сторонами запропоновано внести конкретні зміни до законодавства. У висновках зазначено про обов’язок належного забезпечення державою права особи на захист, необхідність удосконалення законодавства та практичної діяльності патрульної поліції під час здійснення розгляду справ за участю захисника. Ключові слова: захисник; розгляд справ; патрульна поліція; адміністративне правопорушення; адвокат; вторинна правова допомога.