Національна стратегія кібербезпеки США: досвід для України - Шемчук , В. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2020)
Метою статті є вивчення позитивної практики забезпечення кібербезпеки США в контексті перспектив її можливого запровадження в Україні. Задля її досягнення було сформульовано такі завдання: схарактеризувати Національну стратегію кібербезпеки США як політико-правовий документ; дослідити інституційний механізм забезпечення кібербезпеки; висвітлити перспективні можливості впровадження позитивного досвіду США і необхідність врахування негативного досвіду в цій сфері. Методологія. Методологічний інструментарій визначено відповідно до зазначеної мети, завдань і специфіки дослідження. Було використано порівняльно-правовий та історичний методи для визначення особливостей розроблення та прийняття національної стратегії США, інших держав; системний гносеологічний і структурно-функціональний методи – для встановлення змісту таких категорій та явищ, як кіберпростір, кібербезпека; діалектичний і формально-юридичний – у процесі формулювання основних понять і наукових положень; методи моделювання і прогнозування – для визначення перспективних напрямів удосконалення вітчизняної практики в цій сфері. Наукова новизна полягає в з’ясуванні сутності кіберстратегій США, їх значення для національного й міжнародного правопорядку. Увагу акцентовано на структурних характеристиках національних стратегій 2017-го і 2018 років, їх важливості для національної безпеки цієї країни. Ключовими напрямами визначено захист американського народу, Америки й американського способу життя, забезпечення процвітання, збереження миру методом примусу, поширення американського впливу. Основоположними принципами закріплено свободу Інтернету, процвітання, безпеку й відкритість мережевого світу. Для України доцільно окреслити відповідні зовнішньополітичні орієнтири в цій сфері, спрямовані на попередження та усунення кіберзагроз. Висновки. Національна кіберстратегія США від 2018 року орієнтована на збереження лідерства, посилення впливу й утвердження інтересів США на міжнародній арені. Безпека кіберпростору є складовою їх національної безпеки, що засвідчує кореляція напрямів однойменних стратегій. Пріоритетними визнано розроблення та запровадження багатосторонньої моделі управління Інтернетом, необхідність запобігання використанню свободи в мережі для створення політичних загроз. Оскільки розвиток і стійкість цифрової економіки є основою американського процвітання, першочерговими кроками визначено: розроблення інновацій та інвестування в інфраструктуру останніх поколінь із залученням приватного сектору та громадянського суспільства; розвиток міжнародного співробітництва; створення кадрового резерву, удосконалення потенціалу спеціалістів у сфері кіберзахисту. Ключові слова: кіберпростір; стратегія; кібербезпека; інформаційна безпека; США; забезпечення.