Аспекти координації діяльності й інформаційного забезпечення інформаційно-комунікативних служб системи МВС України - Булаєв , В. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2020)
У нових умовах роботи Національної поліції України, діяльність якої передбачає профілактику й прогнозування злочинів і правопорушень, розкриття злочинів за гарячими слідами, прослідковується стала тенденція до подальшого зростання обсягів інформації щодо причин окремих злочинів й умов, що сприяють їх учиненню, пошуку найбільш ефективних форм і методів запобігання їм. Нині в діяльності Національної поліції та МВС України постали актуальні питання аналізу нормативно-правової бази державної інформаційно-комунікативної політики, права висвітлення й коментування діяльності органів державної влади, зокрема Національної поліції та МВС України, взаємодії Національної поліції та МВС України з громадськістю, особливості діяльності прес-служб Національної поліції та МВС України як джерела офіційної інформації, принципи планування й діяльності прес-служб на підставі нормативних документів, наукової та методичної літератури й іноземного досвіду, а також основні функції та завдання прес-служби, що є основою проєктування та побудови організаційної структури підрозділів комунікації Національної поліції та МВС України. Метою статті є визначення окремих аспектів координації діяльності й інформаційного забезпечення інформаційно-комунікативних служб системи МВС України. Методологія. Під час підготовки статті використано окремі загальнонаукові та спеціально-наукові методи пізнання, зокрема: історичний, філософсько-правовий, порівняльний, системний, функціональний, узагальнення. Наукова новизна. Шляхом емпіричного дослідження визначено, що розв’язання проблеми формування інформаційно-комунікативної політики Національної поліції та МВС України й громадянського суспільства потребує інституційного, організаційного, фінансового та наукового забезпечення. Провідну роль у демократичному суспільстві відіграють прес-служби. Вони інформують громадян стосовно діяльності органів державної влади, зокрема Національної поліції та МВС України, своєчасно реагують на події, актуальні для населення. Вагомого значення проблема інформаційно-комунікативної діяльності Національної поліції та МВС України набуває за перехідного періоду й становлення громадянського суспільства. У цих умовах інформаційно-комунікативна діяльність правоохоронних органів важлива, насамперед, як чинник формування нового типу відносин «держава–суспільство», відмова від моделі безвідповідальності державних органів. Висновки. На підставі аналізу питання визначення аспектів координації діяльності й інформаційного забезпечення інформаційно-комунікативних служб системи МВС України сформульовано висновок, що, відповідно до чинного законодавства України, інформаційно-комунікативні служби системи МВС України є невіддільною складовою суб’єктів адміністративного права. Правовий статус цих служб становить сукупність завдань, функцій, прав та обов’язків, які вони реалізують у правовідносинах, що виникають між інформаційними службами МВС та іншими правоохоронними підрозділами, засобами масової інформації, трудовими колективами, населенням. Реалізація цих прав й обов’язків спрямована на досягнення мети функціонування інформаційних служб МВС, які забезпечують виконання завдань щодо взаємодії із засобами масової інформації, населенням, громадськими організаціями з метою профілактики правопорушень, інформування про стан публічного порядку в державі та заходи правоохоронних органів щодо зміцнення та формування позитивного іміджу поліції. Удосконалення діяльності інформаційних служб МВС щодо забезпечення публічного порядку потребує також налагодження їх дієвої взаємодії з громадськими правозахисними організаціями. Форми такої взаємодії можуть бути найрізноманітнішими – від взаємного інформування про результати своєї діяльності до здійснення спільних дій з метою виявлення та припинення порушень прав і свобод людини в різних сферах діяльності правоохоронних органів. Для забезпечення ефективності цієї взаємодії доцільно здійснювати її на наукових засадах. Ключові слова: інформаційна політика; Національна поліція України; інформаційно-комунікативні служби; інформаційне забезпечення; координація діяльності.