Досвід і сучасний стан протидії наркозлочинності в Україні - Малоголова , О. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2020)
Метою дослідження є аналіз наявного досвіду та сучасного стану протидії наркозлочинності в Україні, дослідження етапів становлення, реформування, подальших напрямів удосконалення діяльності органів і підрозділів Національної поліції України в протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. Методологія. Для вивчення проблем використано загальні та спеціально-правові методи: порівняльно-правовий, системно-структурний і системного аналізу, прийоми наукового пізнання, застосування яких обумовлене метою та завданнями дослідження. Наукова новизна. У статті проаналізовано історичні передумови становлення та сучасний стан розвитку підрозділів протидії наркозлочинності Національної поліції України. Обґрунтовано низку концептуальних питань, положень і висновків, які можуть бути корисні під час реформування фахових підрозділів Національної поліції України. Узагальнено нормативно-правову базу, що регламентує професійну діяльність працівників підрозділів протидії наркозлочинності Національної поліції України. Висвітлено проблемні аспекти запобігання та розслідування злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків, превенції наркоманії, розвитку месенджерів, що надали можливість шифрування даних їх користувачів і переходу в цифровий формат роздрібного продажу наркотиків. Кожне оновлення таких месенджерів ускладнює роботу правоохоронних органів через використання новітніх методів утаємничення інформації та підвищення рівня анонімності учасників спілкування. Виявлено недоліки чинного законодавства в протидії незаконному обігу наркотиків, зокрема акцентовано увагу на відсутності ефективного врегулювання на законодавчому рівні механізмів блокування чи обмеження доступу до інтернет-ресурсів, через які здійснюють незаконний обіг наркотиків чи де є заборонений контент. Крім цього, злочинці активно здійснюють розрахунки за незаконні операції з наркотиками, використовуючи нові способи контакту між продавцем і покупцем, наприклад, легалізують кошти, здобуті злочинним шляхом, через операції з криптовалютою, розміщуючи їх в офшорних компаніях. Доведено, що важливу роль у сфері протидії наркоманії та наркозлочинності відіграють правові заходи, які створюють організаційні підстави для вдосконалення діяльності фахових підрозділів Національної поліції України. Висновки. Оптимізація політики у сфері протидії наркозлочинності є одним з пріоритетних напрямів діяльності державної влади та правоохоронних органів України. Боротьба з наркозлочинністю – складний і багаторівневий процес, який потребує значних зусиль та рішучих дій. Нові способи незаконного збуту наркотиків і сучасні методи приховування фактів причетності до злочинної діяльності, які використовують правопорушники, позначаються на структурі й динаміці злочинності в Україні, що зумовлює потребу перегляду норм чинного законодавства та узгодження їх із сучасними вимогами. Підрозділи Національної поліції України вживають активних заходів щодо виявлення онлайн наркозбувачів, здійснюють моніторинг та аналіз їх меседжів, проводять оперативно-розшукові заходи, спрямовані на встановлення місця перебування осіб, причетних до незаконного розповсюдження наркотиків. Документування такої протиправної діяльності та притягнення до відповідальності винних ускладнює структура злочинних угруповань, яка здебільшого чисельна й розгалужена, а їх організатори переважно перебувають поза межами України. Під час реформування підрозділів протидії наркозлочинності Національної поліції України слід застосовувати системно-функціональний підхід, який дасть змогу оптимізувати їхні завдання, функції, структуру, матеріально-технічне, організаційно-правове та кадрове забезпечення. Ключові слова: протидія; наркозлочинність; реформування; збут; наркотичні засоби; превенція наркоманії; поліція; професійна діяльність.