Актуальні проблеми протидії незаконному обігу наркотичних засобів з використанням мережі Інтернет - Брисковська , О.; Грига , М. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2021)
Мета статті – на підставі аналізу науково-теоретичних поглядів учених, результатів дослідження міжнародних організацій у сфері запобігання та протидії обігу наркотиків у мережі Інтернет, сформувати наукове тлумачення поширення та розповсюдження наркотичних засобів, психоактивних речовин і прекурсорів з використанням мережі Інтернет як інструменту для досягнення злочинної мети, на підставі отриманих даних окреслити можливі шляхи мінімізації розповсюдження їх в інтернет-просторі. Методологічне підґрунтя наукової статті становить цілісна й узгоджена система методів, що дала змогу на належному рівні проаналізувати предмет дослідження, зокрема було використано наукові методи аналізу, синтезу, індукції та дедукції. Теоретичним підґрунтям цієї публікації стали праці українських й іноземних учених, присвячені аспектам протидії наркозлочинності в мережі Інтернет, творче осмислення яких дало підстави для обґрунтованих висновків. Наукова новизна публікації полягає в системному аналізі найпоширеніших способів розповсюдження наркотиків, психоактивних речовин, наркотичних засобів та їх аналогів через мережу Інтернет. На підставі здійсненого аналізу встановлено, що успішне запобігання розповсюдженню наркотиків через мережу Інтернет, їх викриття є рідкісним явищем. Визначено проблеми протидії незаконному обігу наркотичних засобів через мережу Інтернет. Окреслено напрями діяльності щодо виявлення злочинних посягань, пов’язаних із їх збутом через мережу Інтернет. Констатовано, що внаслідок удосконалення технічних пристроїв для користування Інтернет-можливостями вдосконалюють і способи вчинення таких злочинів. Тому для протидії їм доцільно залучати фахівців, які мають відповідні спеціальні знання та професійні навички в галузі комп’ютерних технологій з умінням виявляти ознаки наркозлочинів у мережі Інтернет, розпізнавати нові способи та можливості застосування сучасних засобів для їх учинення. Висновки. Реальна протидія розповсюдженню психоактивних речовин, наркотичних засобів та їх аналогів у мережі Інтернет можлива лише за умови сприйняття такого явища як системного, що охоплює комплекс організаційних, соціальних, економічних та інших заходів. Для протидії розповсюдженню психоактивних речовин, наркотичних засобів та їх аналогів питання способів і механізмів їх реалізації в мережі Інтернет потребує постійного моніторингу для прогнозування та попередження таких кримінальних правопорушень. Ключові слова: мережа Інтернет; інтернет-користувач; «онлайн-дилер»; наркоторгівля; розповсюдження; наркотичні засоби; психоактивні речовини; протидія.