Термодинамічні процеси в соціальній системі як чинник правової лібералізації - Орлов , Ю. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2021)
Мета дослідження полягає у визначенні термодинамічних процесів у соціальній системі як чинника правової лібералізації. Методологія. Методологічний інструментарій обрано відповідно до поставленої мети, специфіки об’єкта й предмета дослідження. Використано, зокрема, діалектичний метод наукового пізнання соціально-правових явищ у їх суперечностях, розвитку та змінах, що дало змогу репрезентувавши соціум як термодинамічну систему. Спеціальними методами дослідження, використаними в статті, є: метод системного аналізу, порівняльно-правовий, моделювання. Наукова новизна. Запроваджено поняття інтегральних термодинамічних показників соціуму. Доведено вплив залежності між ними на лібералізацію правової системи. Аргументовано положення про те, що зміна зазначених інтегральних термодинамічних показників відбувається відповідно до об’єктивних закономірностей, які відповідають основним газовим законам у фізиці й встановлюють попарну залежність цих показників. Висновки. У межах опису соціуму як термодинамічної системи обґрунтовано сутність таких її інтегральних показників, як соціальна активність (сукупна соціально значуща активність окремих осіб і соціальних груп), соціальна напруженість (специфічний стан суспільної свідомості й поведінки), соціальна свобода (пов’язана з комплексом соціальних норм та механізмів їх реалізації). Констатовано, що компетентне соціальне управління має ґрунтуватися на концепції самоорганізації соціальної системи й полягати у виявленні станів-аттракторів соціуму та стимулюванні процесів об’єктивного руху до цих станів. Ключові слова: термодинамічний процес; соціальна система; правова лібералізація; самоорганізація.