Кримінологічні детермінанти злочинності у сфері інтелектуальної власності - Доброскок , А. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2021)
Метою статті є дослідження теоретичних і прикладних аспектів детермінації злочинності у сфері інтелектуальної власності. Методологія. Методологічний інструментарій обрано відповідно до поставленої мети, специфіки об’єкта та предмета дослідження. У процесі дослідження використано конкретно-соціологічні методи, проведено вибіркове дослідження кримінальних проваджень, судових рішень. Здійснено узагальнення, обробку та аналіз отриманих результатів. Порівняльно-правовий метод застосовано під час аналізу чинного законодавства та міжнародних нормативних актів; статистичний – для опрацювання емпіричних даних і в процесі дослідження статистичного матеріалу з метою напрацювання математичного підґрунтя. Спеціальним методом дослідження, використаним у статті, є метод системного аналізу. Наукова новизна публікації полягає в тому, що окреслено проблемні питання детермінації злочинності у сфері інтелектуальної власності. Висновки. У статті на підставі даних кримінологічного дослідження виокремлено детермінанти, які позначаються на здійсненні злочинних посягань на об’єкти інтелектуальної власності. Серед причин низького рівня захисту прав інтелектуальної власності в Україні визначено неналежний нагляд за дотриманням законодавства державою, брак кваліфікованих фахівців у цій сфері, низький рівень правової культури, відсутність належних знань та інформації щодо захисту прав інтелектуальної власності тощо. Детермінанти злочинів у сфері інтелектуальної власності поділено на чотири групи, а саме: економічні, організаційно-управлінські, політичні, соціально-психологічні. Виявлено основні проблеми, які потребують розв’язання для мінімізації причин та умов учинення правопорушень у сфері інтелектуальної власності. У зв’язку із цим стає можливим розробити ефективні заходи запобігання злочинам розглянутої категорії. Ключові слова: злочини у сфері інтелектуальної власності; заходи запобігання; економічний; організаційно-управлінський; політичний; соціально-психологічний; детермінанта.