Допустимість і доказова сутність результатів психофізіологічних досліджень із застосуванням поліграфа - Мотлях , О. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2021)
Мета дослідження – висвітлити актуальні питання, пов’язані з допустимістю та доказовою сутністю результатів психофізіологічних досліджень із застосуванням поліграфа. Методологія. Методологічний інструментарій обрано відповідно до поставленої мети, специфіки об’єкта і предмета дослідження. Методологічне підґрунтя становили загальний діалектичний метод наукового пізнання реальних явищ та їх зв’язок з теорією та практикою використання результатів психофізіологічних досліджень із застосуванням поліграфа, а також спеціальні методи дослідження, а саме: метод системного аналізу, порівняльно-правовий, системно-структурний і метод прогнозування. Наукова новизна. Обґрунтовано наукову думку щодо сутності позицій допустимості й доказовості результатів психофізіологічних досліджень із застосуванням поліграфа, які в сукупності з іншими даними можуть слугувати доказами у відкритому кримінальному провадженні. Висновки. Аргументовано наукову позицію стосовно того, що основу достовірності психофізіологічних досліджень із застосуванням поліграфа формують такі складові, як точність і надійність. Вони не є тотожними поняттями. Кожне з них має певне змістове навантаження, яке в сукупності забезпечує верифікованість результатів досліджень, здійснених із застосуванням поліграфа. Своєю чергою достовірність корелюється з надійністю і точністю отриманих інформаційних даних за рахунок якості виконаних досліджень поліграфологом, передусім у питанні проведення судової психофізіологічної експертизи із застосуванням поліграфа. Означені вище складові забезпечують допустимість як властивість доказу, що характеризує його з погляду законності джерела фактичних даних (відомостей, інформації), а також способів одержання та форм закріплення фактичних даних. Доказ визнають допустимим, якщо його отримано в законному порядку. З огляду на те, що проведення судової психофізіологічної експертизи із застосуванням поліграфа є впорядкованою діяльністю, що передбачає дотримання всіх процесуальних вимог, отримані результати цілком можуть мати статус процесуальних доказів. Ключові слова: поліграф; поліграфологія; спеціаліст-поліграфолог; експерт; спеціальні знання; судова психофізіологічна експертиза.