Проведення ревізії як вид використання спеціальних знань під час розслідування привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем - Семенюк , О. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2021)
Метою статті є дослідження ревізії як виду використання спеціальних знань під час розслідування привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; висвітлення підстав призначення, механізму проведення та оформлення результатів ревізії в кримінальному провадженні; визначення статусу ревізора, який проводить ревізію під час досудового розслідування. Методологія. У статті використано комплекс наукових методів, а саме: термінологічний, системно-структурний, формально-логічний, порівняльно-правовий. Наукова новизна. Встановлено, що проведення ревізії є видом процесуальної форми використання спеціальних знань у кримінальному провадженні. Ревізор як посадова особа органу державного фінансового контролю, що в установленому законом порядку проводить ревізію, є спеціалістом у кримінальному процесуальному значенні. Спеціаліст-ревізор володіє спеціальними економічними, бухгалтерськими, товарознавчими знаннями, спеціальними знаннями в галузі фінансової та бюджетної звітності, знаннями та навичками в галузі криміналістичного документознавства. Висновки. Ревізія під час розслідування привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем є способом збирання доказів, які в сукупності з іншими даними становлять предмет доказування в кримінальному провадженні. Проведення ревізій є ефективним засобом виявлення службових розкрадань, ознак їх приховування. Для проведення ревізії під час розслідування привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, крім ревізора, доцільно додатково залучати інших спеціалістів. Ключові слова: ревізія; ревізор; спеціаліст; спеціальні знання; привласнення; розтрата майна; заволодіння майном; зловживання службовим становищем; службові розкрадання.