Історико-правовий аналіз юридичної відповідальності нотаріуса - Nelin, O. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ)
Здійснено історико-правовий аналіз юридичної відповідальності нотаріуса. Звернено увагу на те, що протягом усієї історії розвитку держави й права нотаріат був і є складовою правової системи будь-якої країни, оскільки здійснювані нотаріусами функції об’єктивно необхідні й затребувані суспільством. З’ясовано, що окремі нотаріальні функції здійснювалися ще у древніх цивілізаціях, проте найбільш наближеною до сучасної була та модель нотаріату, яка сформувалася в Стародавньому Римі, звідки її було запозичено багатьма європейськими країнами, зокрема й Україною.