Запобігання наркозлочинності: досвід нідерландів - Striltsiv, O. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ)
Розглянуто заходи із запобігання наркозлочинності, які було реалізовано в Нідерландах у зв’язку зі складною криміногенною ситуацією наприкінці минулого століття. Увагу акцентовано на тому, що антинаркотичні профілактичні програми було спрямовано на реалізацію трьох напрямів: зниження рівня попиту на наркотики; зменшення обсягу пропозицій на наркотики; зменшення ступеня шкоди від немедичного вживання наркотиків. Зазначено, що поліція широко залучала до профілактичних програм громадськість, установи, які надають медичні та соціальні послуги наркозалежним особам. Констатовано, що тривалі інвестиції в забезпечення правопорядку реалізували себе в Королівстві Нідерланди, столиця якого нині є одним із найбезпечніших міст у Європі.