Призначення покарання, узгодженого сторонами угоди, учасникам злочинних об’єднань (ст. 255, 257, 2583, 260 КК України) - Vozniuk, A. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ)
Метою статті є дослідження проблем призначення покарання, узгодженого сторонами угоди, учасникам злочинних організацій, банд, терористичних об’єднань не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, а також окреслення напрямів їх розв’язання. Дослідження ґрунтується на наукових працях таких учених, як П. П. Андрушко, В. М. Бурдін, М. М. Васюк, О. О. Дудоров, А. С. Макаренко, С. М. Міщенко, Р. В. Новак, Ю. А. Пономаренко, В. І. Тютюгін, М. І. Хавронюк, а також Кримінальному кодексі та Кримінальному процесуальному кодексі України, Законі України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження» від 16 березня 2017 року та матеріалах судової практики. У науковій статті вперше запропоновано запровадження диференційованого підходу до призначення учасникам злочинних об’єднань, передбачених ст. 255, 257, 2583, 260 Кримінального кодексу України, з якими укладається угода про визнання вини, узгодженого покарання залежно від обставин, що пом’якшують чи обтяжують покарання, особи винного й результатів його позитивної післязлочинної поведінки. Встановлено неоднозначну практику призначення учасникам злочинних об’єднань узгодженого покарання під час укладання угоди про визнання вини. Розроблено пропозиції щодо деталізації правил призначення покарання в таких випадках і віднесення цих положень до спеціальних засад призначення покарання. Запропоновано закріпити правила призначення покарання за наявності або відсутності обставин, що пом’якшують чи обтяжують покарання, а також їх комбінування в межах призначення покарання учаснику злочинного об’єднання. Висновки. На підставі цих правил, залежно від результатів позитивної післязлочинної поведінки, запропоновано надати можливість суду призначати підсудному покарання в мінімальних межах санкції статті (частини статті) Особливої частини Кримінального кодексу України більш м’яке покарання, ніж передбачено законом, або звільняти його від відбування покарання з випробуванням.