Упровадження в обіг новітніх документів, що посвідчують особу, як державний захід забезпечення національної безпеки в Україні - BіlousI. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ)
В умовах сьогодення в нашій державі склалася складна криміногенна ситуація, аналіз якої засвідчує, що тяжкі за своїми наслідками кримінальні правопорушення, а саме участь у терористичній і розвідувально-диверсійній діяльності, незаконний перетин Державного кордону України, організація нелегальної міграції й торгівлі людьми, учиняють з використанням підроблених документів, що посвідчують особу. Такі протиправні дії становлять загрозу національній безпеці України. Мета статті – визначити комплекс державних заходів у сфері забезпечення національної безпеки України, які здійснюють з метою створення умов, за яких неможливе використання персональних даних і документів, що посвідчують особу, для вчинення злочинів. Також проаналізовано значення впровадження в обіг новітніх документів для успішного виконання основних державних функцій. Теоретичним базисом дослідження є наукові публікації вітчизняних й іноземних фахівців з криміналістичного дослідження документів, а саме: Т. Захарової, О. Кобилянського, Л. Патик, Л. Тальянчук, В. Тихонової, О. Сушко, І. Сушко, Я. Янушевич та ін. Наукова новизна здійсненого дослідження полягає у визначенні комплексних державних заходів, спрямованих на введення в обіг документів, що посвідчують особу, які відповідали б міжнародним стандартам безпеки, удосконалення системи їх захисту, забезпечення їх виготовлення з використанням сучасних технологій, можливості здійснення достовірної ідентифікації особи, захисту персональних даних. Висновки. Упровадження в Україні сучасних захищених документів, виготовлених із застосуванням технологій, що забезпечують достовірну ідентифікацію особи, має важливе значення національної безпеки та громадського порядку, а також сприятиме суттєвому підвищенню рівня захищеності суспільства від виявів злочинності.