Сучасне поняття моралі та моральності - Yemets, O. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ)
Розглянуто теоретичні аспекти протидії злочинам проти моральності, пов’язані, насамперед, з понятійним апаратом. Нині тривають зміни в правовому забезпеченні протидії злочинності, що позначаються на сталій практиці роботи правоохоронних органів. Визначено мету здійснення наукового аналізу висловлених у різні часи думок учених щодо понять моралі й моральності, сформульовано авторські пропозиції щодо їх тлумачення. Актуальність обраної теми зумовлена необхідністю вдосконалення концептуальних засад протидії злочинності, зокрема проти моральності, у контексті процесів декриміналізації діяльності, пов’язаної з наданням сексуальних послуг. Аргументовано позицію, згідно з якою для забезпечення нормального існування суспільства та спільного життя людей у будь-якій громаді слід забезпечувати усвідомлення таких категорій, як добро і зло, честь і гідність, совість і справедливість. Зазначене пов’язано з поняттям моралі та моральності, захист яких вимагає належного законодавчого забезпечення. Для розроблення, подальшого прийняття і застосування відповідних правових норм необхідно з’ясувати тлумачення цих термінів. Висвітлено специфіку сучасного понятійного апарату у сфері захисту моралі та протидії злочинам проти моральності. За результатами здійсненого дослідження сформульовано висновки, а також авторське бачення шляхів розв’язання проблеми. Дискусії щодо тлумачення аналізованих понять не є завершеними, оскільки немає уніфікованого підходу до їх розуміння. Автор обґрунтовує необхідність розмежування понять «мораль» і «моральність», пропонуючи мораль сприймати з позиції сталих та загальноприйнятих духовних і культурних цінностей у суспільстві, а моральність – у контексті внутрішньої установки людини діяти чи утриматися від конкретних дій, керуючись власним їх розумінням. Оприлюднені матеріали можуть бути використані для здійснення наукових досліджень проблематики покарання за посягання на мораль і моральність.