Використання спеціальних знань під час розслідування злочинів, пов’язаних із незаконним збутом наркотичних засобів - Kalynovska, O. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ)
Поняття «спеціальні знання» почали застосовувати в криміналістиці, коли для вирішення питань, що стосувалися збирання, дослідження й оцінювання доказів, стали запрошувати осіб, які володіли знаннями в певній галузі науки, техніки, мистецтва чи ремесла. Розглянуто проблематику правильності й доцільності використання та застосування спеціальних знань і навичок спеціалістів та експертів, яких залучають до розслідування злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів. Виокремлено основні форми використання та застосування спеціальних знань, сформовано перелік експертиз й орієнтовний перелік запитань, які слідчий ставить експерту з метою розкриття кримінальних правопорушень. До основних форм використання спеціальних знань належать залучення експерта для проведення експертизи та надання висновків з питань, які виникають під час кримінального провадження і стосуються сфери його знань (ст. 69 Кримінального процесуального кодексу України), а також консультації спеціаліста під час досудового розслідування та судового розгляду з питань, що потребують відповідних спеціальних знань і навичок (ст. 71 Кримінального процесуального кодексу України). У разі виявлення кримінальних правопорушень, пов’язаних зі збутом наркотиків, потреба в застосуванні спеціальних знань постає на кожному етапі кримінального провадження. Взаємодія слідчого та експерта є важливою ланкою під час збирання й оцінювання речових доказів (зразків), їх достатності та придатності для подальшого дослідження. У разі необхідності експерт-криміналіст може запропонувати слідчому залучити до огляду місця події або обшуку інших фахівців, якщо він сам не має належної кваліфікації (наприклад, відеооператора, мінера або кінолога). Експерт-криміналіст не тільки виконує завдання щодо виявлення та фіксації слідів, пов’язаних із наркотичними засобами, а й допомагає слідчому вирішувати загальні питання для встановлення всіх фактичних обставин, що характеризують об’єкт і предмет, об’єктивну та суб’єктивну сторони наркозлочину та його суб’єкта. У кримінальних провадженнях, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів, призначення експертизи є обов’язковою і найбільш інформативною формою застосування спеціальних знань.