Особливості огляду місця події злочину, учиненого із застосуванням метальної холодної зброї - Pashyieva, A. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ)
Визначено особливості тактики огляду місця події під час розслідування злочинів, учинених із застосуванням метальної холодної зброї. Окреслено найбільш значущі сліди, правильне виявлення, фіксація, вилучення та пакування яких надалі сприятимуть встановленню обставин події. Обґрунтовано, що найважливішим засобом отримання інформації про злочин є слідчі дії, передусім – огляд місця події. Від якості цієї слідчої дії здебільшого залежить успіх розслідування злочину, тому що огляд місця події є джерелом важливої доказової інформації. Огляд місця події є єдиною невідкладною слідчою дією, яку здійснюють негайно і без зволікання, переважно на початковому етапі розслідування, що має важливе значення для розкриття та розслідування злочинів. Метальна холодна зброя є специфічним предметом дослідження, який вимагає посиленої уваги до особливостей виявлення та фіксації слідів її застосування. На практиці трапляються випадки завдання шкоди різного ступеня тяжкості здоров’ю людини внаслідок застосування метальної холодної зброї, оскільки така зброя є зручною для носіння (наприклад, метальні ножі), а також найбільш доступною й безшумною у використанні. Метальну холодну зброю, а також сліди її застосування розглядали як речові докази ще раніше, ніж вогнепальну зброю та сліди її дії. Однак дослідження зброї здебільшого обмежувалося лише її оглядом і зазвичай не вимагало допомоги фахівців. Сліди ж її застосування досліджували переважно лікарі. Констатовано, що важливим етапом огляду місця події злочину, учиненого із застосуванням метальної холодної зброї, є правильне та якісне вилучення виявлених слідів для їх дослідження.