ТРАСОЛОГІЧНА ЕКСПЕРТИЗА ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЗНИЩЕННЯ АБО ПОШКОДЖЕННЯ МАЙНА - Bodnar, A. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ)
Визначено особливості проведення огляду місця події під час розслідування знищення або пошкодження майна. Окреслено завдання трасологічної експертизи за цією категорією злочинів. Під час написання статті використано наукові методи аналізу, індукції та дедукції. Розглянуто криміналістичні аспекти дослідження слідів злочину: криміналістичний, слідоведення і трасологічний; властивості матеріальних слідів злочину, зокрема інформативності, індивідуальності й сталості. Увагу акцентовано на тому, що трасологічне дослідження завжди проводять щодо слідів матеріального світу. Водночас предметом злочинного посягання в злочинах щодо знищення та пошкодження майна також є цінності матеріального світу. Проаналізовано класифікацію джерел інформації, яка сприяє їх систематизації під час розслідування злочинів, пов’язаних зі знищенням або пошкодженням майна, і передбачає три групи: особистісні, речові та змішані (складні або системні). З’ясовано особливості проведення огляду місця події в цій категорії злочинів. Визначено завдання трасологічної експертизи, її види. Оскільки відповідно до ст. 84 Кримінального процесуального кодексу України джерелом доказів у кримінальному провадженні є висновок експерта, то в розслідуванні та розкритті злочинів, пов’язаних зі знищенням або пошкодженням майна, трасологічна експертиза посідає одне з головних місць. Така злочинна діяльність орієнтована на матеріальні цінності, на які здійснюють вплив знаряддям також матеріального світу, а трасологія вивчає та досліджує саме матеріальні сліди-відображення. Розглянуті в статті завдання та можливості такого виду експертиз засвідчують ефективність використання спеціальних знань у галузі трасології з метою встановлення фактів, що мають значення для розслідування та з’ясування істини в кримінальному провадженні.