Спеціальні міжнародні правоохоронні структури (органи), які здійснюють протидію злочинам, що вчиняють організовані групи та злочинні організації, сформовані на етнічній основі - Sevruk, V. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ)
Розглянуто питання сучасного стану протидії правоохоронними органами злочинам, що вчиняють організовані групи та злочинні організації, сформовані на етнічній основі. В умовах сьогодення гостро постало питання протидії злочинам, що вчиняють представники окремих національностей чи народностей відповідно до притаманної їм кримінальної спеціалізації. На підставі численних повідомлень засобів масової інформації та власних спостережень можна дійти висновку, що кількість учинених злочинів представниками етнічних меншин у нашій державі залишається стабільно значною. Такі етнічні групи формуються на основі національної та кланової спорідненості, традицій і звичаїв, їм властива спеціалізація за окремими видами злочинів. Акцентовано на необхідності розроблення алгоритму дій щодо протидії злочинам, які вчиняють організовані групи та злочинні організації, сформовані на етнічній основі в Україні. Для цього слід прийняти спільний відомчий наказ (Генеральної прокуратури України, Національної поліції України, Служби безпеки України тощо), визначити індикатори організованих злочинних угруповань, що сформовані на етнічній основі, індикатори сфери злочинної діяльності та впливу, а також фактори, пов’язані зі злочинністю, обравши за основу індикатори організованих злочинних угруповань Європолу. Протидія злочинам, що вчиняють організовані групи та злочинні організації, сформовані на етнічній основі, потребує специфічних підходів, що мають ураховувати їхні національні (етнічні) психологічні особливості. Саме тому здійснене дослідження набуває актуальності як у теоретичному, так і в практичному значенні. Розглянуто роботу всіх правоохоронних органів і спеціальних міжнародних правоохоронних структур (Інтерпол, Європол, Бюро з координації боротьби з організованою злочинністю), що забезпечують протидію аналізованого виду злочинів.