Особливості функціонування системи надання адміністративних послуг у зарубіжних країнах - Bilyk, L. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ)
Досліджено зарубіжний досвід організації надання адміністративних послуг, що передбачає можливість подальшого впровадження найдоцільніших ідей на підставі аналізу як позитивних, так і негативних аспектів. Зокрема, розглянуто досвід Німеччини, Нідерландів, Польщі, Бразилії та Канади у сфері організації системи надання адміністративних послуг органами публічної влади. Установлено, що обслуговування населення з надання адміністративних послуг органами публічної влади здійснюють спеціальні установи – «універсами послуг» (Німеччина, Нідерланди, Польща, Канада), центри обслуговування населення (Бразилія). Сформульовано пропозиції, які може бути використано як рекомендації для розвитку вітчизняної системи адміністративних послуг. Водночас слід констатувати брак результатів аналітичних оцінок досвіду впливу на процеси й результати взаємодії складових нетипової управлінської пари відносин між суб’єктами процесу надання адміністративних послуг «суб’єкт звернення» – «суб’єкт надання», що потребує додаткового дослідження. Окреслено виклики, що постають перед органами влади України щодо забезпечення якості надання адміністративних послуг: переосмислення державними службовцями та працівниками органів самоврядування своїх функцій, з огляду на вимоги, потреби та прагнення оновленого, демократизованого і лібералізованого суспільства; необхідність формування кадрового складу компетентних управлінських працівників із постіндустріальною світоглядною та ціннісною системою; суттєве підвищення етичного й інтелектуального потенціалу кадрового забезпечення загалом. Обґрунтовано актуальність прийняття Адміністративно-процедурного кодексу України з відповідною системою організації, яка буде ефективною, доцільною та результативною і забезпечить удосконалення кваліфікації державних службовців, які мають підвищити рівень професіоналізму, пройти обов’язкове навчання, пов’язане з вивченням стандартів і методики надання послуг клієнту.