Основні види діяльності народу з реалізації безпосередньої демократії - Zaiats, N. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ)
Розглянуто проблему участі народу в обговоренні та прийнятті рішень з метою втілення в життя конституційного принципу народовладдя в Україні. Прямою демократією в цьому контексті визнано не стільки демократичне врядування, скільки способи участі народу в процесі державного управління. Доведено, що важливе значення в цьому процесі має участь громадськості в управлінні державою, вихованні населення, контролі за діяльністю посадових осіб, співпраці посадовців з населенням. За цих умов народ приділяє особливу увагу самоосвіті, вихованню, цікавиться політичною ситуацією в країні, науковим прогресом. Аргументовано, що без долучення громадянського суспільства до процесу розбудови правової держави неможливо розв’язати складні проблеми, що постають нині перед країною. Встановлено, що здатність народу бути носієм суверенітету та єдиним джерелом влади сприяє розвитку української державності, оновленню та подальшому становленню інститутів влади. Виключно народові належить право визначати та змінювати конституційний лад в Україні. Це право не можуть узурпувати держава, її органи або посадові особи. Такі види діяльності народу, як установча, правотворча й контрольна, є невід’ємними елементами механізму здійснення влади в державі, що розвивається демократичним шляхом. Обґрунтовано актуальність дослідження таких видів діяльності з позиції вивчення правової сутності безпосереднього здійснення народом влади. Адже аксіологічний зміст управління державою на демократичних засадах передбачає взаємне визнання інтересів і договірний процес взаємодії в суспільстві для збереження та подальшого його розвитку, досягнення загального блага та блага конкретного громадянина.