Наукові підходи до визначення організованої транснаціональної злочинності - Zharovska, G. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ)
Здійснено наукове дослідження поняття «транснаціональна організована злочинність». Встановлено, що транснаціональна злочинність є одним із різновидів злочинності загалом і передбачає різні трактування. У широкому значенні це поняття охоплює як політичні, зокрема терористичні, злочини, так і загальнокримінальні транснаціональні злочини. Питання співвідношення транснаціональної злочинності з так званою міжнародною досліджують у міжнародно-правовій науці, яка формує власний категоріальний апарат, зокрема вчення про міжнародний злочин, що виокремлює три категорії міжнародних злочинів: міжнародний екстрадиційний злочин, транснаціональний злочин, міжнародно-правовий злочин. З’ясовано, що головними факторами, які зумовлюють розвиток транснаціональної злочинності, є: законодавча неунормованість протидії організованій злочинності загалом і транснаціональній зокрема; брак законів, що встановлюють відповідальність за відмивання «брудних» грошей; неефективність діяльності наявної системи правоохоронних органів; неналагодження жорсткого валютного, фінансового, банківського, податкового та іншого економічного контролю, належно облаштованих кордонів і чітко налагодженої митної та міграційної служб; несформованість на державному рівні усвідомлення небезпеки транснаціональної злочинності та політичної волі для протидії їй. Транснаціональна злочинність як цілком новий різновид організованої злочинності перетворює злочинні структури на загрозу стабільності держав, суттєву перешкоду їхньому економічному розвитку, підриває становлення демократичних інститутів. Тому визначення ознак транснаціональної злочинності сприятиме виявленню ключових аспектів, на підставі яких можна досліджувати всі особливості цього явища, а також виокремити з кола різних організованих злочинних структур ті, що становлять його ядро. Однак для оперування поняттям «транснаціональна злочинність» необхідно насамперед визначити його зміст. За допомогою понятійної характеристики цього явища можна окреслити масштаби загрози, визначити шляхи формування транснаціональної злочинності, причини й умови її виникнення та існування. На підставі зазначеного можна розробити систему адекватних заходів протидії транснаціональній злочинності, об’єднавши зусилля всіх держав. Поняття «транснаціональний злочин» є широким та охоплює різні види злочинів, які належать до категорій організованої злочинності, корпоративних злочинів, професійних і політичних злочинів, подеколи до кількох категорій злочинів одночасно. Традиційно фактор перетину кордонів злочинцями чи вияв результатів їх протиправних дій за межами країни – місця їх учинення – розглядають як обов’язковий компонент функціонування транснаціональної злочинності.