Характеристика загальноправових принципів процесу медіації та надання послуг у сфері медіації - Suprun, G. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ)
Мета статті – проаналізувати наукові погляди вчених і норми чинного законодавства України, схарактеризувати загальноправові принципи процесу медіації та надання послуг у сфері медіації. Визначено, що принцип верховенства права безпосередньо повʼязаний з іншими загальноправовими принципами, які реалізуються під час здійснення процесу медіації та надання послуг у сфері медіації. Ідеться, передусім, про такі принципи: законність, рівність, забезпечення судового захисту прав, свобод та інтересів особи від протиправних посягань. Значення принципів процесу медіації та надання послуг у сфері медіації є надзвичайно важливим, оскільки їх належне формулювання та подальше законодавче закріплення є визначальним кроком на шляху формування аналізованого правового інституту в нашій державі. Обґрунтовано, що принципи законності й верховенства права в контексті процесу медіації та надання послуг у сфері медіації означають, що субʼєкти цих відносин мають діяти на підставі законодавчих приписів, які закріплені на рівні відповідного нормативно-правового акта з урахуванням його юридичної сили, є одними з основоположних принципів функціонування будь-якої правової інституції, а тому без сумніву повинні знайти своє законодавче закріплення в положеннях Закону України «Про медіацію». Сутність процесу медіації та надання послуг у сфері медіації пропонуємо визначити як сукупність закріплених у нормативно-правовому полі керівних основоположних засад, на підставі яких виникають і розвиваються процесуальні відносини між сторонами правового конфлікту та посередником у його вирішенні задля врегулювання на добровільних і взаємовигідних засадах.