Правові засади забезпечення безпеки на автомобільному транспорті та місце серед них адміністративно-правового регулювання - Skrypa, Ye. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ)
Мета статті – розглянути правові засади забезпечення безпеки на автомобільному транспорті та визначити місце серед них адміністративно-правового регулювання. У статті на підставі аналізу наукових поглядів учених і норм чинного законодавства України визначено правові засади забезпечення безпеки на автомобільному транспорті, місце серед них адміністративно-правового регулювання. Сформульовано авторське визначення поняття «правові засади забезпечення безпеки на автомобільному транспорті». Обґрунтовано, що саме норми адміністративного права регулюють більшість правовідносин, повʼязаних із забезпеченням безпеки руху автотранспорту. Констатовано, що норми окресленої галузі сприяють досягненню стабільності правовідносин у сфері забезпечення безпеки на автомобільному транспорті. Висновки. Правовими засадами забезпечення безпеки на автомобільному транспорті слід вважати сукупність нормативно-правових актів різної юридичної сили, норми яких спрямовано на створення таких умов, за яких експлуатація автомобільного транспорту буде безпечною для життя та здоровʼя людини. Ключове місце серед таких засад належить адміністративно-правовому регулюванню. Норми адміністративного права регламентують більшість правовідносин, повʼязаних із забезпеченням безпеки руху автотранспорту. Важливість норм адміністративного права засвідчує, що регулювання діяльності учасників дорожнього руху відбувається через органи публічної влади, що також належить до сфери впливу норм адміністративного права. Здебільшого за порушення норм чинного законодавства до учасників дорожнього руху застосовують заходи адміністративного примусу, зокрема й адміністративну відповідальність. Норми окресленої галузі права сприяють досягненню стабільності правовідносин у сфері забезпечення безпеки на автомобільному транспорті.