Протидія злочинності у сфері забезпечення продовольчої безпеки в контексті реформування вітчизняної спецслужби - Hrebeniuk, M.; Yanovska, O. (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ)
Згідно з результатами аналізу загальної світової практики, причинами для зростання рівня споживання імпортного продовольства є: низькі темпи зростання вітчизняного сільськогосподарського товарного виробництва, зокрема завдяки зменшенню кількості земель сільськогосподарського призначення, які обробляють, тривала дія мораторію на створення ринку земель сільськогосподарського призначення; неефективна державна аграрна політика, реалізація якої призводить до імпорту дешевого продовольства; підвищення попиту на продовольство внаслідок збільшення популяції населення, зростання рівня його доходів й обсягів спожитого продовольства; зміна структури харчування населення, що може призвести до появи попиту на продукти харчування, які не виробляють у країні, а імпортують. Висвітлено організаційно-правові та соціально-економічні механізми гарантування продовольчої безпеки в низці держав світу, що встановлюють у нормативно-правових актах, комплексних програмах, концепціях і стратегіях, положення яких визначають умови функціонування економіки країни та її галузей, зокрема аграрно-промислового комплексу, переробної та харчової промисловості.