Система заборон та обмежень щодо одержання дарунків на прикладі законодавства США - S. Roshchupkin (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
На прикладі США висвітлено механізм протидії корупції через систему заборон та обмежень, що наявна за кордоном, й основні вимоги федерального законодавства. Визначено субʼєктів антикорупційної політики в США й особливості їхнього службового становища. Проаналізовано досвід CША у сфері регулювання отримання дарунків як держави із федеральним устроєм. Зокрема, розглянуто порядок обмежень і заборон для посадових осіб через систему правил отримання дарунків державними службовцями. Зʼясовано, що в США відомства, Конгрес та суди мають власні правила з етики. Закон з етики в державних органах виконавчої влади 1978 року є підґрунтям, на підставі якого формулюють внутрішні правила з етики та принципи. Зазначено, що, як і в українському законодавстві, у федеральних правилах щодо обмежень подарунків державний службовець повинен визначити грошову вартість подарунка. Тільки в цьому разі особа може отримати подарунок, навіть якщо він є лише виявом загальноприйнятої гостинності. Висновки. У США діє система етичних правил і дисциплінарних норм щодо заборон та обмежень стосовно отримання дарунків, зокрема до них належать: Правила отримання подарунків, Кодекс етичної поведінки державних службовців, керівні Принципи етики поведінки посадових осіб і службовців державного апарату. Оскільки федеральне законодавство є різним для кожного штату, правила застосування обмежень щодо отримання подарунків різняться, зводяться переважно до моральних норм.