Оцінка корупційних ризиків у діяльності МВС України: поняття, причини та наслідки - М. Пашковська; Н. Федоровська (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Метою статті є дослідження правового регулювання корупційних ризиків у системі Міністерства внутрішніх справ України, висвітлення факторів, що зумовлюють їх посилення, і методи протидії їм. Методологія. Завдяки методу синтезу наукових розробок вітчизняних та іноземних дослідників із цієї проблематики й аналізу нормативно-правових актів у сфері протидії корупції сформовано понятійний апарат оцінки корупційних ризиків у системі Міністерства внутрішніх справ України. Статистичні дані щодо корупційних злочинів, учинених службовими особами правоохоронних органів, засвідчують ефективність використання методу анкетування та інтерв’ювання. Наукова новизна. У статті запропоновано шляхи розв’язання проблеми зниження рівня корупції в системі Міністерства внутрішніх справ України на підставі системного підходу, організації освітніх заходів та об’єднання зусиль громадських організацій, закладів, установ і підприємств, що належать до сфери управління Міністерства внутрішніх справ. Висновки. Важливе значення в протидії корупції мають науково-методичні напрацювання щодо виявлення корупціогенних ризиків у діяльності органів й установ Міністерства внутрішніх справ України з подальшою їх реалізацією. Зниження рівня корупції в системі Міністерства є можливим лише за умов кооперації зусиль керівництва відомства, закладів, установ, підприємств, що належать до сфери управління Міністерства внутрішніх справ України, і громадських організацій задля забезпечення системного підходу до запобігання та протидії корупції.Ключові слова: корупційний ризик; оцінка; чинник; антикорупційна програма; недоброчесність; ідентифікація; виявлення; Міністерство внутрішніх справ.