Система заходів попередження та протидії злочинам, що посягають на територіальну цілісність і конституційний лад, національну безпеку - А. Носач (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Метою статті є визначення шляхів удосконалення загальнодержавної системи попередження та протидії злочинам, що посягають на територіальну цілісність і конституційний лад, національну безпеку. Методологія. Методологічну основу статті становить діалектичний підхід до аналізу правових феноменів в Україні. У роботі використано методи формальної логіки (аналіз, синтез, індукція, дедукція, аналогія, абстрагування), а також статистичний, системно-структурний і системно-функціональний методи. Наукова новизна статті полягає в з’ясуванні причини неефективності системи заходів протидії злочинам проти державного суверенітету й територіальної цілісності України. Наявна модель політичної діяльності не здатна сформувати обґрунтовані та дієві концепції забезпечення національної безпеки, зокрема щодо стабілізації політичної ситуації в країні, протидії сепаратизму, урегулювання міжконфесійних і міжетнічних конфліктів. Акцентовано на необхідності зміни принципів формування системи державних органів щодо забезпечення національної безпеки, а також принципів добору кадрів на керівні посади суб’єктів спеціальної профілактики злочинів в окресленій сфері. Зазначено, що стан національної безпеки України, її суверенітету й територіальної цілісності безпосередньо залежить від реалізації ідеї національного єднання, блокування сепаратистських тенденцій в окремих регіонах, розвитку інтеграційних процесів у країні. На підставі здійсненого аналізу запропоновано тлумачення протидії злочинам, що посягають на територіальну цілісність і конституційний лад, національну безпеку України. Висновки. За часовою характеристикою протидія вказаним злочинам – це безперервний процес, у межах якого одночасно й паралельно здійснюють загальносоціальні та спеціально-кримінологічні, спрямовані на нейтралізацію криміногенно детермінаційних факторів і безпосередньо на запобігання та розкриття злочинів заходи, що зрештою мають на меті виправлення криміногенної та якісно-кількісну мінімізацію кримінальної (в масштабі району, регіону чи країни) ситуації, обмеження сумарної фізичної, моральної та матеріальної шкоди, заподіяної злочинами, що посягають на територіальну цілісність і конституційний лад, національну безпеку України.Ключові слова: протидія; попередження; злочин; злочинність; територіальна цілісність; національна безпека; державний суверенітет.