Діяльність органів контролю Української держави й УСРР під час ревізій у справах цукрової монополії та перевірок цільового використання коштів, виділених на організацію влади в умовах воєнної кампанії 1918–1919 років - В. Неганов (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Метою статті є аналіз результатів діяльності органів контролю Української держави й УСРР під час ревізій у справах цукрової монополії та перевірок цільового використання коштів, виділених на організацію влади в умовах воєнної кампанії 1918–1919 років, а також висвітлення законодавчих підстав і недоліків нормативно-правового регулювання такої діяльності. Методологія. У процесі дослідження використано історико-правовий, порівняльно-правовий методи, наукові методи аналізу й індукції. Емпіричним підґрунтям цієї публікації стали архівні справи фондів Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Міністерства фінансів Української держави, Народного комісаріату робітничо-селянських інспекцій УСРР, що знаходяться в Центральному державному архіві вищих органів влади й управління України. Наукова новизна. У статті вперше здійснено історико-правовий, порівняльно-правовий аналіз нормативно-правових положень діяльності органів (установ) державного контролю Української держави та Національного комітету державного контролю УСРР на першому етапі його діяльності. Результати ревізій, які вперше висвітлено в цій публікації, мають історичну цінність і засвідчують істотний вплив воєнно-політичної ситуації на дотримання правового режиму на теренах України в період 1918–1919 років. Висновки. На підставі здійсненого дослідження результатів ревізій у справах цукрової монополії, діяльності військового (польового) контролю з’ясовано, що нормативно-правове, організаційне та кадрове забезпечення діяльності органів (установ) державного контролю Української держави надавало можливість проводити фактичні ревізії, результати яких використовували в кримінальному судочинстві тих часів. Якщо за результатами ревізій було з’ясовано, що здійснені незаконні реквізиції цукру окремими військовими владами союзних центральних держав, то органи поліції не проводили кримінально-правову оцінку таких дій, а матеріали ревізій направляли до Міністерства закордонних справ для дипломатичного вирішення. На підставі результатів однієї з ревізій, проведеної польовим контролем, було викрито факти наявності секретних видатків на підкуп німецьких офіцерів і солдатів в останні дні існування Української держави.Ключові слова: державний контроль; ревізія; фінансовий контроль; дізнання; Українська держава; УСРР; цукрова монополія.