Проблеми забезпечення захисту майнових прав осіб у сфері виявлення, розшуку й управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів - Т. Зелькіна (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Метою статті є дослідження особливостей функціонування Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, як нового органу виконавчої влади України у взаємодії з іншими органами, проблем забезпечення майнових прав осіб на етапі досудового розслідування в кримінальному провадженні та внесення пропозицій щодо їх розв’язання. Методологія. У роботі використано загальнонаукові та спеціально-наукові методи пізнання, конкретне поєднання яких зумовлене метою й завданнями дослідження. Використання формально-логічного методу дало змогу визначити, уточнити й доповнити окремі поняття, упорядкувати понятійно-категоріальний апарат. Використано також методи формальної та змістовної логіки, зокрема методи аналізу та синтезу, дедукції, індукції, аналогії та узагальнення тощо. Наукова новизна публікації полягає в тому, що виокремлено проблеми забезпечення майнових прав осіб на етапі досудового розслідування в кримінальному провадженні та запропоновано шляхи їх розв’язання; досліджено особливості функціонування Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, як нового органу виконавчої влади України у взаємодії з іншими органами. Висновки. Створення зазначеного Агентства  було одним з основних критеріїв виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму з Європейським Союзом. Окреслено позитивні наслідки Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» у сфері захисту майнових прав учасників кримінального провадження. Створення Агентства надало можливість використовувати процесуальні механізми ефективного захисту майнових прав осіб у розумні строки. Арештоване майно до заснування інституту Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, не було можливостей збільшувати та зберігати в умовах інфляції. Це цілком нова, специфічна та важлива функція нашої держави. Проте декілька питань у цій сфері потребують уточнення або детальнішого правового врегулювання. Наприклад, питання щодо впровадження процесуального механізму діяльності Агентства в кримінальний процес постало після прийняття спеціалізованого Закону. Також актуальною є проблематика процедури передання майна, переданого в управління Агентства, адже в чинному кримінальному процесуальному законодавстві встановлено стислий строк розгляду клопотання про передання майна. Необхідно оптимізувати процес для забезпечення захисту прав власників активів. Доречно було б зобов’язати суд перед розглядом клопотання про передання майна направляти повістки сторонам, а у випадку неявки сторін направляти повістки повторно або отримати повідомлення, що сторони повідомлено в установленому порядку про розгляд клопотання щодо передання майна. Крім того, необхідно закріпити право особи на оскарження рішення про передання майна в Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.Ключові слова: активи; Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів; АРМА; майнові права; захист майнових прав.