Адміністративно-правові аспекти міжнародного співробітництва у сфері професійної підготовки управлінських кадрів поліції - І. Кузьменко (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2019)
Метою статті є дослідження сутності й актуальних питань міжнародного співробітництва у сфері професійної підготовки управлінських кадрів поліції. Методологія. У роботі використано загальнонаукові та спеціально-наукові методи пізнання, конкретне поєднання яких зумовлене метою та завданнями дослідження. Використання формально-логічного методу дало змогу визначити, уточнити й доповнити окремі поняття, упорядкувати понятійно-категоріальний апарат. Застосовано також методи формальної логіки, зокрема аналізу й синтезу, дедукції та індукції, аналогії, узагальнення тощо. Наукова новизна статті полягає в тому, що в ній здійснено дослідження міжнародного співробітництва у сфері професійної підготовки управлінських кадрів поліції на сучасному етапі державно-правового розвитку, а також виокремлено актуальні проблеми в цій сфері. Висновки. Міжнародне співробітництво у сфері підготовки управлінських кадрів Національної поліції України є одним із пріоритетних напрямів. Подальші наукові дослідження в цій сфері слід пов’язувати з детальним розробленням окремих проблем адміністративно-правового регулювання в аналізованій сфері. Зокрема, це стосується питання підвищення кваліфікації керівних кадрів з використанням досвіду країн ЄС. Проблеми постають і у випадку відрядження для підвищення кваліфікації управлінських кадрів до країн Європейського Союзу, що актуалізує необхідність розроблення дієвого механізму міжнародної співпраці. У роботі сформульовано висновки щодо можливості використання міжнародного співробітництва в удосконаленні системи адміністративно-правового забезпечення професійної підготовки управлінських кадрів Національної поліції України. Ключові слова: управлінські кадри поліції; міжнародне співробітництво; іноземний досвід, професійна підготовка; освіта дорослих; адміністративно-правове забезпечення; євроінтеграційна політика.