Особливості професійної підготовки працівників підрозділів ювенальної превенції - С. Спринчук (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2020)
Актуальні проблеми масштабності різних форм насильства, суттєвого зростання рівня агресивних виявів у дитячому середовищі, учинення дітьми та щодо них злочинів актуалізують необхідність переосмислення парадигми здійснення превентивних заходів, що є основним завданням підрозділів ювенальної превенції Національної поліції України. Зважаючи на сучасні вимоги в галузі забезпечення прав і свобод дітей, здійснення працівниками підрозділів ювенальної превенції різноманітних функцій та виконання комплексу завдань, визначених нормами чинного законодавства, можна констатувати потребу підвищення ефективності професійної підготовки та визначення шляхів її покращення. Метою статті є з’ясування особливостей удосконалення професійної психологічної підготовки працівників підрозділів ювенальної превенції. Основними завданнями дослідження є встановлення сучасного стану та проблем професійної підготовки працівників підрозділів ювенальної превенції; розроблення науково обґрунтованих пропозицій щодо її оптимізації. Методологія. Під час підготовки статті використано окремі загальнонаукові та спеціально-наукові методи пізнання, зокрема: історичний, філософсько-правовий, порівняльний, системний, функціональний, узагальнення, а також психологічні методи: анкетування, опитування, бесіда, тестування. Наукова новизна. На підставі результатів емпіричного дослідження сучасного стану та проблем професійної підготовки працівників підрозділів ювенальної превенції, її ролі та значення окреслено шляхи вдосконалення професійної психологічної підготовки. Розроблено пропозиції з оптимізації професійної психологічної підготовки шляхом внесення змін до професійної програми післядипломної освіти працівників підрозділів ювенальної превенції. Висновки. Аналіз проблем професійної психологічної підготовки працівників підрозділів ювенальної превенції засвідчив, що в процесі професійного становлення фахівців необхідно обов’язково враховувати практичну складову превентивної діяльності, дотримуватися визначених професіограм і психограм, сприяти розвиткові професійно важливих якостей, застосовувати спеціально розроблені програми психологічної підготовки та забезпечити дотримання стандартів поліцейської діяльності. Крім того, заклади вищої освіти зі специфічними умовами навчання, на базі яких проходять післядипломну підготовку працівники підрозділів ювенальної превенції, повинні забезпечити застосування інноваційних інтерактивних педагогічних технологій, ураховувати акмеологічні аспекти особистісного зростання та професійної майстерності. Порушені питання потребують подальших досліджень.Ключові слова: професійна підготовка; ювенальна превенція; права; свободи дитини; психологічне насильство; булінг; особистісний розвиток; тренінг; інтерактивні засоби навчання.