Міжнародно-правове регулювання права на свободу вираження поглядів у професійній діяльності журналістів - О. Довгань (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2020)
Метою статті є вивчення міжнародно-правових актів, які регулюють професійну діяльність журналістів, свободу вираження поглядів, визначення пріоритетних напрямів міжнародного регулювання професійної діяльності журналістів та інших медіаучасників. Методологія. Під час дослідження було використано загальнонаукові та спеціально-наукові методи, які обрано відповідно до мети й завдання, об’єкта і предмета вивчення. Методологічною основою статті є загальнонаукові методи (історичний, синтез, аналіз), діалектичний метод наукового пізнання правових явищ, формально-юридичний, прогностичний, порівняльно-правовий та метод системного аналізу, метод правової семіотики, моделювання тощо (спеціальні методи). Наукова новизна публікації полягає в тому, що нині поширеною стає тенденція обмеження свободи слова, перешкоджання вільному пересуванню журналістів, заборона на доступ до інформації. Тому значною стає кількість пропозицій стосовно вдосконалення професійної діяльності журналістів у контексті висвітлення інформації, що становить суспільний інтерес, а також некоректно закріплених на законодавчому рівні норм, які обмежують професійну діяльність журналіста й інших медіаучасників. Висновки. На підставі аналізу міжнародно-правових актів виокремлено найголовніші напрями міжнародного регулювання професійної діяльності журналістів, серед яких: захист і сприяння розслідувальній журналістиці; захист журналістики та безпека журналістів й інших медіаучасників; захист журналістів в умовах конфліктів і тиску. Ключові слова: міжнародне регулювання; професійна діяльність; журналіст; свобода слова; вільне вираження думки.