Особливості проведення слідчого огляду під час розслідування несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку - Б. Черняховський (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2020)
Метою дослідження є визначення особливостей проведення слідчого огляду під час досудового розслідування несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку. Методологія. У статті застосовано емпіричні й теоретичні методи дослідження. Серед емпіричних – аналіз результатів опитування працівників оперативних підрозділів кіберполіції та судових експертів системи Міністерства внутрішніх справ, даних відкритої частини Єдиного державного реєстру судових рішень; з-поміж теоретичних – аналіз і синтез, аналогія, порівняння, узагальнення. Наукова новизна. Запропоновано прийоми виявлення, фіксації та вилучення нематеріальних цифрових (електронних) доказів. Обґрунтовано необхідність розроблення нормативних актів для систематизації методів проведення слідчого огляду доказових джерел у цифровій (електронній) формі. Висновки. 1. Слідчий огляд інформації в цифровій (електронній) формі є основою системи доказування вчинення несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку. 2. Застосування спеціальних знань під час слідчого огляду в досудовому розслідуванні комп’ютерних злочинів є обов’язковим. Залучення спеціаліста надає можливість мінімізувати й ліквідувати ризики втрати або знищення цифрових (електронних) доказів, забезпечує ефективну організацію дій учасників слідчого огляду. 3.  Методика роботи слідчого з інформацією в цифровій (електронній) формі підлягає законодавчому врегулюванню. Закріплення базових алгоритмів організації роботи слідчої (слідчо-оперативної) групи під час проведення огляду забезпечує належний процесуальний контроль за дотриманням законності в досудовому розслідуванні й обумовлює системне вдосконалення методики розслідування кіберзлочинів.Ключові слова: слідчий огляд; огляд місця події; огляд комп’ютерного обладнання; огляд комп’ютерної мережі; огляд документів; огляд цифрових (електронних) доказів; комп’ютер; комп’ютерна мережа; несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів; комп’ютерний злочин.