Розшукова робота Національної поліції України в контексті протидії організованій злочинності - Д. Никифорчук; В. Никифорчук; Д. Чемерис (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2020)
У статті досліджено організовану злочинність як явище, що посягає на безпеку автомобільних вантажних перевезень і призводить до безвісного зникнення водіїв транспортних засобів. Розглянуто праці науковців, які досліджували організовану злочинність й актуальні питання, що постають під час встановлення безвісти зниклих. Виокремлено ознаки сучасної транснаціональної злочинності, що використовує транспортні коридори та водіїв вантажних машин у власних злочинних цілях. Аргументовано, що такі злочини доцільно об’єднати у дві групи: ті, що посягають на безпеку водія, автотранспорт або вантаж, і такі, що пов’язані із втягненням водія в злочинну діяльність. Схарактеризовано структуру та риси, притаманні міжнародним злочинним угрупованням, їхню діяльність в аспекті окресленої проблематики. Зазначено, що для вчинення таких злочинів транснаціональні злочинні угруповання використовують переважно громадян України, які мешкають у прикордонних областях і можуть бути причетні до незаконного обігу зброї та наркотичних засобів. Обґрунтовано необхідність посилити увагу оперативних підрозділів до відпрацювання лідерів зазначених угруповань з використанням комплексного підходу під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій та оперативно-розшукових заходів. Визначено основні права оперативних підрозділів під час розшуку безвісти зниклих осіб. Доведено, що надзвичайно важливе значення для розшуку осіб має фактор часу. Перелічено недоліки в роботі Національної поліції України в цьому напрямі й основні прогалини в законодавстві. Проведено інтерв’ювання водіїв, що здійснюють міжміські та міжнародні вантажні перевезення, для формулювання адекватних заходів вирішення досліджуваної проблематики. Отримані результати ґрунтуються на статистичних даних і прикладах з практики. Запропоновано шляхи оптимізації роботи за цим напрямом. Мета публікації – обґрунтувати актуальні питання розшукової роботи Національної поліції в контексті протидії організованій злочинності та визначити шляхи оптимізації діяльності за аналізованим напрямом. Методологічну основу статті становить діалектичний підхід до аналізу ситуацій безвісного зникнення, що спричинені діяльністю організованих злочинних груп та угруповань. У роботі використано методи формальної логіки: аналіз, синтез, індукція, дедукція, аналогія, абстрагування, а також статистичний, системно-структурний і метод прогнозування. Наукова новизна статті полягає в тому, що автори одними з перших в Україні здійснили науковий опис проблем розшукової роботи в контексті протидії організованій злочинності у сфері транспортних вантажних перевезень. Висновки. Організована злочинність посягає на безпеку транспортних вантажних перевезень в Україні, що призводить до безвісного зникнення водіїв і втягнення їх у злочинну діяльність. Ґрунтуючись на отриманих у дослідженні результатах, автори пропонують шляхи розв’язання низки проблем для оптимізування роботи за цим напрямом.Ключові слова: організована злочинність; транснаціональна злочинність; вантажні перевезення; Національна поліція; статистика; оптимізація.