Ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в системі злочинів у фіскальній сфері - В. Хоменко (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2020)
Метою публікації є кримінально-правовий аналіз ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування як злочину у фіскальній сфері. Методологія. У статті використано комплекс наукових методів, а саме: термінологічний, історико-правовий, системно-структурний, формально-логічний, порівняльно-правовий. Наукова новизна. На підставі юридичного аналізу ст. 212-1 Кримінального кодексу України висвітлено об’єктивні й суб’єктивні ознаки злочину та головні характеристики цього діяння для правильної кваліфікації вчиненого й забезпечення належного доказування у відповідних кримінальних провадженнях. Під час встановлення об’єктивної сторони злочину, передбаченого ст. 212-1 Кримінального кодексу України, потребують доказуванню саме діяння, суспільно небезпечні його наслідки, а також причиново-наслідковий зв’язок між таким діянням і наслідками. Увагу акцентовано на нормативно-правових документах у сфері оподаткування, пенсійного забезпечення, оплати праці, що детально відображають предмет ухилення від сплати єдиного внеску і страхових внесків, способи вчинення та приховування злочину, а також ознаки суб’єкта відповідного кримінального правопорушення. Висновки. Основною метою покарання за злочин, передбачений ст. 212-1 Кримінального кодексу України, є повернення недоотриманих бюджетом внесків унаслідок протиправної діяльності. Норми цієї статті мають превентивну дію. Притягнення до кримінальної відповідальності за таких умов не є ефективним, передусім з огляду на витрати часу й трудових, фінансових ресурсів на процедури оскарження рішень фіскальних і правоохоронних органів у кримінальних провадженнях про ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Ключові слова: єдиний внесок; страховий внесок; злочин у фіскальній сфері; ухилення; єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.