Аспекти вдосконалення діяльності підрозділів ювенальної превенції Національної поліції України з протидії наркоманії - О. Максименко (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2020)
Мета статті – дослідити  завдання та функції підрозділів ювенальної превенції Національної поліції з протидії наркоманії згідно із законодавством України; узагальнити актуальні проблеми в цій сфері, розглянути особливості поширення наркоманії в сучасному суспільстві; систематизувати пропозиції з удосконалення протидії цьому явищу підрозділами ювенальної превенції. Методологія. Відповідно до поставленої мети та специфіки предмета дослідження використано методи системного аналізу, узагальнення, порівняльний, функціональний та інші методи наукового пізнання. Наукова новизна публікації полягає в системному аналізі діяльності підрозділів ювенальної превенції Національної поліції України з протидії наркоманії. Узагальнено повноваження підрозділів ювенальної превенції з протидії наркоманії в дитячому середовищі. Аргументовано необхідність удосконалення діяльності не лише підрозділів ювенальної превенції, а й інших підрозділів для боротьби з наркоманією. Запропоновано авторський підхід щодо оптимізації діяльності підрозділів ювенальної превенції з протидії наркоманії. Сформульовано пропозиції до Інструкції з організації роботи підрозділів ювенальної превенції Національної поліції України, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 19 грудня 2017 року № 1044. Висновки. 1. Діяльність підрозділів ювенальної превенції Національної поліції України потребує вдосконалення. 2. Необхідно доповнити пункт 1 розділу ІІ Інструкції з організації роботи підрозділів ювенальної превенції Національної поліції України, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 19 грудня 2017 року № 1044, такими положеннями: 1) профілактична діяльність, спрямована на запобігання розповсюдженню та вживанню наркотичних засобів, психотропних речовин та їх аналогів у дитячому середовищі, виявлення причин й умов, які цьому сприяють, ужиття в межах компетенції заходів для їх усунення; 2) ведення профілактичного обліку дітей, схильних до розповсюдження та вживання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, проведення з ними заходів індивідуальної профілактики; 3) облік і контроль за дітьми, які живуть у сім’ях, у яких принаймні один з батьків притягувався до відповідальності за незаконне вживання, виготовлення та розповсюдження наркотичних речовин і їх аналогів або має діагноз «наркоманія»; 4) здійснення заходів щодо запобігання та протидії домашньому насильству, передусім щодо змушування дитини вживати й розповсюджувати наркотичні засоби, психотропні речовини та їх аналоги.Ключові слова: дитина; дитяче середовище; діяльність; підрозділи ювенальної превенції; протидія; наркоманія.