Соціально-психологічні причини гендерних відмінностей у сприйнятті корупції - О. Волуйко (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2021)
Метою статті є дослідження соціально-психологічних причин гендерних відмінностей у сприйнятті корупції для подальшого використання отриманих результатів під час профілактики корупційних деліктів. У статті використано комплекс наукових методів: порівняльно-правовий, системно-структурний, формально-логічний. Теоретичне підґрунтя дослідження становлять праці вчених різних країн. Наукова новизна статті полягає в тому, що в ній висвітлено погляди на гендерні відмінності у ставленні до корупції в Україні та в інших країнах, виявлено неоднозначні закономірності в цій сфері, а також сформульовано рекомендації щодо їх урахування в удосконаленні механізму протидії корупційним деліктам. Висновки. Відмінність у ставленні до корупції чоловіків і жінок, ймовірно, можуть спричиняти такі фактори: 1) в органах державної влади та на посадах, на яких можуть бути вчинені корупційні кримінальні правопорушення, перебувають переважно чоловіки; 2) соціальна роль жінки в сім’ї та суспільстві; 3) різне сприйняття та розуміння корупційної поведінки жінками й чоловіками (жінки менш обізнані в корупції, рідше здатні ідентифікувати її прояви в повсякденному житті); 4) жінки мають вищі етичні або моральні стандарти (хоча існують дослідження, які спростовують цю гіпотезу); 5) жінки менше схильні до ризику, з яким, як правило, пов’язані корупційні правопорушення. Після зайняття відповідних посад в політиці, ймовірно, гендерні відмінності у ставленні до корупції жінок та чоловіків буде знівельовано. Це може бути спричинено тим, що жінки потраплять до середовища з певними нормами, яких вони, очевидно, змушені будуть дотримуватися. Тому відсоток тих жінок, які не схвалюють корупцію, та їхнє ставлення до цього явища зазнають змін через те, що вони будуть змушені вступати в корупційні відносини. Без цього вони в окремих випадках будуть позбавлені можливості обійняти відповідну посаду, не матимуть кар’єрного зростання, не зможуть ефективно виконувати свої функції на обраній посаді.Ключові слова: гендер; стать; гендерна нерівність; корупція; корупційне кримінальне правопорушення.