Методологічні засади дослідження юридичної консультативної діяльності - Я. Волошина (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2021)
Мета статті – визначити методологічні засади дослідження юридичної консультативної діяльності, обґрунтувати необхідність їх використання для розкриття теоретичних основ, пізнання сутності, змісту й специфічних особливостей професійної діяльності юрисконсульта. Методологічну основу статті становить сукупність філософсько-світоглядних, загальнонаукових і спеціально-наукових методів. Зокрема, це: діалектичний, герменевтичний, системний, формально-логічний, а також діяльнісний підходи. Наукова новизна полягає в удосконаленні методологічних засад дослідження юридичної консультативної діяльності. У статті обґрунтовано необхідність використання діяльнісного підходу в процесі дослідження професійної діяльності юрисконсульта, що пояснюється її правовою природою; виокремлено методи наукового пізнання, які становлять методологічну основу комплексного дослідження юридичної консультативної діяльності, результатом чого стане можливість сформулювати обґрунтовані та практично значущі висновки. Висновки. Проведення теоретико-правового дослідження юридичної консультативної діяльності передбачає застосування комплексної та ефективної методології, яка поєднує підходи, загальнонаукові й конкретно-наукові методи пізнання, вибір яких зумовлений особливостями предмету дослідження. Науковець приділяє особливу увагу питанню щодо визначення методологічної основи наукового дослідження, оскільки від вдало підібраної методології залежить його об’єктивність і достовірність, а також обґрунтованість сформульованих висновків, їхня наукова цінність і практична значущість.Ключові слова: метод; методологія; наукове дослідження; наукове пізнання; науковий підхід; пізнавальний процес; професійна діяльність юрисконсульта; юридична консультативна діяльність.