Особливості встановлення впливу криміногенних факторів на поведінку особи в процесі реалізації досудової пробації - Н. Перепічка (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2021)
Метою статті є аналіз особливостей встановлення впливу криміногенних факторів на поведінку особи в процесі реалізації досудової пробації та дослідження правових основ і методики складання досудової доповіді. Для реалізації зазначеної мети в статті виконано такі завдання: встановлено вплив криміногенних факторів на поведінку особи обвинуваченого й окремі процеси реалізації досудової пробації, визначених кримінально-виконавчим законодавством, надано відповідні пропозиції та рекомендації щодо вдосконалення правильності застосування досудових доповідей пробації в Україні. Методологія. У процесі дослідження використано діалектичний метод наукового пізнання соціально-правових явищ у їх суперечностях, розвитку та змінах, що дає можливість об’єктивно оцінити рівень забезпечення суду інформацією, що характеризує особу обвинуваченого в процесі реалізації досудової доповіді, ефективність національного законодавства у сфері запобігання кримінальним правопорушенням, а також здійснено розгляд проблемних питань під час збору інформації в процесі реалізації заходів досудової пробації. Завдяки використанню формально-логічного методу окреслено елементи правового механізму запобігання кримінальним правопорушенням органами пробації. Порівняльно-правовий метод використано під час аналізу чинного законодавства та міжнародних нормативних актів; статистичний – у процесі здійснення аналізу емпіричних даних і під час дослідження статистичного матеріалу; формальної логіки (аналіз та синтез, гіпотеза) – під час визначення основних напрямів наукової роботи та ключових проблемних питань. Теоретичним підґрунтям цієї публікації стали праці українських та іноземних учених, присвячені питанням установлення чинників злочинності та удосконалення ефективності запобігання кримінальним правопорушенням в Україні в умовах сьогодення. Наукова новизна публікації полягає в необхідності проведення ґрунтовного аналізу криміногенних факторів, які встановлені під час реалізації досудової пробації. Висновки. На підставі результатів дослідження було розглянуто проблемні питання реалізації заходів досудової пробації, які виникають унаслідок встановлення криміногенних факторів, порядок здійснення заходів стосовно особи обвинуваченого; надано відповідні пропозиції та рекомендації щодо вдосконалення правильності формулювання й застосування досудових доповідей.Ключові слова: досудова пробація; досудова доповідь; обвинувачений; орган пробації; криміногенні фактори.