Удосконалення механізму відповідальності за вчинення корупційного правопорушення - І. Рогатюк; В. Комашко (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2021)
У статті викладено пропозиції щодо напрямів правового та процесуального врегулювання проблеми кримінально-правової відповідальності за вчинення злочинів корупційної спрямованості з огляду на необхідність попередження дискримінації за ознакою вчиненого суспільно небезпечного діяння та гарантії конституційних прав і свобод особи. Зміни законодавства щодо відповідальності за корупційні злочини засвідчили намагання законодавчої влади в певний спосіб протидіяти такому явищу, як корупція. Це, безперечно, Закон України від 14 жовтня 2014 року № 1698-VII, відповідно до якого з метою посилення заходів протидії корупційним злочинам внесено такі зміни до Кримінального кодексу України, що обмежують можливість застосування звільнення від кримінальної відповідальності, призначення м’якшого покарання, звільнення від покарання, заміну невідбутої частини покарання більш м’яким до осіб, які вчинили корупційні злочини, тощо. Однак питання, чи досягнув він своєї мети через шість років дії, на нашу думку, залишається риторичним. Метою статті є вдосконалення особливостей притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень в Україні та, завдяки цьому, поліпшення стану профілактики таких злочинів. Методологія. Для досягнення поставленої мети застосовано формально-логічний, системно-структурний, порівняльно-правовий і статистичний методи. Наукова новизна. Проаналізувавши положення законодавства та судової практики, запропоновано поряд із чинним порядком відповідальності та покарання за корупційні злочини передбачити фінансову відповідальність і покарання, завдяки чому вчинювати злочин стане економічно невигідно. Пропозиції висунуто з огляду на судову практику Європейського суду з прав людини. Висновки. Встановлено конкретний результат, який отримає держава від таких пропозицій: поновлення інтересів держави, поповнення державного бюджету й зниження навантаження на пенітенціарну систему.Ключові слова: корупційний злочин; відповідальність; покарання; дискримінація; Європейський суд з прав людини.