Запобігання кримінальним правопорушенням у сфері страхування в Україні - Д. Тичина; О. Собкович (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2021)
Метою статті є дослідження найпоширеніших кримінальних правопорушень у сфері страхування в Україні та виявлення ефективних заходів запобігання кримінальним правопорушенням зазначеної категорії з метою імплементації їх у правову дійсність країни. Методологія. Методологічний інструментарій обрано відповідно до поставленої мети, специфіки об’єкта та предмета дослідження. У процесі дослідження здійснено узагальнення, обробку й аналіз отриманих результатів. Спеціальним методом дослідження, використаним у статті, є метод системного аналізу. Наукова новизна публікації полягає в тому, що на підставі аналізу кількісних і якісних характеристик кримінальних правопорушень у сфері страхування визначено систему кримінально караних діянь, які посягають на різні об’єкти кримінально-правової охорони. Окреме місце в ній посідають різні види незаконного заволодіння майном страхової компанії з боку професійних учасників страхового ринку та страхувальників. Висновки. Ураховуючи масштаби кримінальних правопорушень у сфері страхування, страховим компаніям слід об’єднувати зусилля з метою їх уникнення. Для цього необхідно створювати асоціації, тандеми страховиків, у межах яких об’єднувати бази даних, що містять відомості щодо застрахованих, «чорні списки» недобросовісних страхувальників, спільні регіональні банки даних потенційних шахраїв тощо. Крім того, пріоритетним напрямом запобігання кримінальним правопорушенням у цьому сегменті є налагоджена взаємодія правоохоронних органів зі службами безпеки страхових компаній у виявленні шахрайства, інших протиправних діянь, спрямованих на незаконне одержання страхового відшкодування. Вважаємо, що застосування на практиці перелічених вище заходів сприятиме розвитку вітчизняного ринку страхування та підвищенню ефективності інституту страхування загалом.Ключові слова: страхування; страховий ризик; криміналізація; кримінальні правопорушення; запобігання; шахрайство.