Використання спеціальних знань під час розслідування умисного знищення або пошкодження майна працівника правоохоронного органу - А. Чиж (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2021)
Метою дослідження є визначення типових форм спеціальних знань, які використовують слідчі під час розслідування умисного знищення або пошкодження майна працівника правоохоронного органу, їхніх можливостей та окремих проблемних питань, що виникають у процесі їх реалізації. Методологія. Для досягнення поставленої мети застосовано спеціальні методи дослідження: системного аналізу, порівняльно-правовий, системно-структурний, а також загальнонаукові методи, зокрема діалектичний та метод аналогії. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що на підставі аналізу слідчої та судової практики розслідування умисного знищення або пошкодження майна працівника правоохоронного органу вперше визначено ті форми спеціальних знань, які переважно застосовують слідчі для розв’язання окремих тактичних завдань. Також окреслено можливості й помилки, яких припускаються слідчі під час призначення деяких судових експертиз, а саме: товарознавчі, зокрема автотоварознавчі, трасологічні, пожежно-технічні, експертизи матеріалів, речовин і виробів. Доведено вагоме значення спеціалістів у проведенні оглядів місць подій та предметів, тобто тих слідчих (розшукових) дій, які є найпоширенішими для кримінальних проваджень досліджуваної категорії. Висновки. Обґрунтовано наукову позицію стосовно того, що експерти й спеціалісти є носіями спеціальних знань, використання яких є головною гарантією забезпечення ефективного розслідування умисного знищення або пошкодження майна працівника правоохоронного органу. Визначено типові види судових експертиз, зокрема й комплексних, які призначають слідчі під час розслідування злочинів цього виду. Акцентовано, що основним фактором, який має вирішальне значення у швидкому та повному вирішенні питань, що поставлені слідчим на вирішення судового експерта, є надання повних вихідних даних як щодо події, що відбулася, так і щодо об’єктів, направлених на дослідження. Обґрунтовано, що спеціалістів у кримінальних провадженнях, розпочатих у зв’язку з вчиненням умисного знищення або пошкодження майна працівника правоохоронного органу, найчастіше залучають до оглядів місць події та предметів, обшуків, слідчих експериментів.Ключові слова: знищення або пошкодження майна; працівник правоохоронного органу; спеціальні знання; експерт; спеціаліст; судова експертиза.