Звернення з конституційною скаргою як інструмент захисту прав людини в Україні - В. Копча (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2021)
Мета статті – розглянути конституційну скаргу в Україні як новий інструмент захисту та відновлення прав людини, авторитет якого постійно зростає. Щороку кількість поданих скарг стрімко збільшується, що зумовлено декількома чинниками, які й проаналізовано в статті. Методологія. Методологічний інструментарій обрано відповідно до поставленої мети статті, що полягає в аналізі вітчизняної моделі конституційної скарги в контексті початкового досвіду їх розгляду в Конституційному Суді України. По-перше, ідеться про «новизну» конституційної скарги як інструменту, яким людина спроможна захистити себе від державного втручання на рівні «закону України», чого раніше не було передбачено в межах національного правопорядку. По-друге, у березні–квітні 2018 року Конституційний Суд України реорганізував свою діяльність, створивши Велику палату, два сенати та колегії, чим було активізовано механізм розгляду конституційних скарг в Україні. Наукова новизна. Хоча станом на 1 вересня 2018 року жодного рішення не було ухвалено, конституційні провадження в десятках справ за конституційними скаргами вийшли на фінішну пряму, тож найближчим часом суспільство ознайомиться з першими рішеннями. Висновки. Попри те, що сутність конституційної скарги активно досліджують вітчизняні вчені, предмет дослідження не втрачає актуальності, оскільки конституційна скарга як феномен лише починає утверджуватися в конституційній практиці України.Ключові слова: Конституція, права людини, конституційна скарга, Конституційний Суд України.