Конституційно-правова регламентація організації та діяльності органів публічної влади міст в Україні - Д. Радомська (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 2021)
Метою статті є здійснення аналізу конституційно-правової регламентації організації та діяльності органів публічної влади міст в Україні. Для її досягнення було окреслено такі завдання: з’ясувати конституційні засади формування органів публічної влади міст; виокремити коло відповідних органів; з’ясувати конституційно-правовий статус органів публічного управління міст в Україні. Методологія. Методологічною основою дослідження стала сукупність загальнонаукових і спеціальних методів, прийомів і засобів наукового пізнання, їх комплексне застосування, спрямоване на досягнення мети та виконання завдань дослідження. Конституційно-правова регламентація організації та діяльності органів місцевої публічної влади міст в Україні є об’єктом тривалих наукових пошуків, які як результат мають різноманітні пропозиції щодо реформування зазначеної системи управління. Вибір методологічного інструментарію має забезпечити системне вивчення сучасних тенденцій удосконалення конституційно-правової регламентації організації та діяльності органів місцевої публічної влади міст в Україні. Застосування принципу системності сприяє здійсненню дослідження інституційного механізму реалізації місцевої публічної влади в містах. Метод конституційного моделювання дав змогу напрацювати пропозиції та рекомендації з удосконалення конституційно-правового регулювання організації та діяльності органів місцевої публічної влади міст в Україні. Наукова новизна полягає у формуванні теоретико-методологічних засад удосконалення конституційно-правової регламентації організації та діяльності органів місцевої публічної влади міст в Україні та обґрунтуванні пропозицій практичного спрямування щодо оптимізації системи органів місцевої публічної влади міст в Україні. Висновки. 1. Загалом конституційно-правова регламентація організації та діяльності органів місцевої публічної влади міст в Україні створює дуалістичну систему, що охоплює місцеві органи державної виконавчої влади, які, з одного боку, включають місцеві державні адміністрації та територіальні органи центральних органів виконавчої влади, з іншого – міських голів, міську раду та її виконавчий орган, що є органами місцевого самоврядування. Слід зазначити, що місцеві державні адміністрації на міському рівні функціонують лише в містах Києві та Севастополі, а також їх створюють у районах відповідних міст. 2. Основний влив на формування місцевих державних адміністрацій має голова держави, оскільки саме він призначає відповідних голів, які й формують їх склад. 3. Територіальні органи центральних органів виконавчої влади на рівні міст виконують не загальноміські управлінські функції, а конкретні функції держави, що покладені на відповідний центральний орган. А ось органи місцевого самоврядування – міська рада та її виконавчий орган, міський голова, що є головною посадовою особою територіальної громади міста, відповідно до ст. 140 Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», – відповідають за вирішення питань місцевого значення. 4. Водночас Україна, на думку вчених, потребує реформи щодо децентралізації, що полягає в реформуванні системи міського управління, з огляду на вдалий досвід країн ЄС. Ключові слова: місцева публічна влада в Україні; місцеве самоврядування; органи місцевої публічної влади міст в Україні; місцеві державні адміністрації; органи місцевого самоврядування.