Ознаки системи процесуальних юридичних фактів у цивільному процесуальному праві України - O. Bratel (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Сформульовано визначення поняття системи процесуальних юридичних фактів як одного з найменш досліджених явищ сфери цивільних процесуальних правовідносин. Визначено перелік підстав виникнення цивільних процесуальних правовідносин. Здійснено аналіз ознак системи процесуальних юридичних фактів та обґрунтовано необхідність подальших теоретичних і практичних досліджень у цій сфері.