Вільне козацтво – добровільна громадська міліційна організація в Україні 1917–1921 рр. - V. Shcherbatіuk (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Досліджено започаткування в Україні Вільного козацтва як однієї з перших добровільних міліційних народних організацій. Висвітлено причини виникнення масового вільнокозачого руху, функції, принципи побудови та діяльності організацій Вільного козацтва в період Української революції 1917–1921 рр. Показано ставлення української влади до Вільного козацтва та його наслідки.