Державний солідаризм у політико-правовому будівництві соборної України: етапи становлення та реалії сьогодення - O. Shevchenko (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Проаналізовано основні етапи становлення сучасної соборної держави. Приділено увагу реалізації концепції солідаризму в умовах сьогодення. Розглянуто сутність української національної ідеї та аргументовано, що вона завжди відігравала роль єднальної ланки, нерозривно пов’язаної з бажанням українців мати сильну державу. Одним із головних завдань сучасного державотворення в Україні визначено консолідацію української нації, усіх громадян, збереження територіальної цілісності держави, зміцнення єдності всіх її регіонів, відмінність і різноманітність яких сформувалася внаслідок несприятливих історичних обставин.