Відмова у відкритті провадження в справі: проблемні питання цивільного судочинства - O. Bratel (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Досліджено місце та значення процесуальних юридичних фактів, що обумовлюють постановлення судом ухвали про відмову у відкритті провадження в справі. Окреслено правові наслідки такої процесуальної дії, як відмова у відкритті провадження в справі.