Правове значення вжитого в ст. 342 кримінального кодексу України формулювання «під час виконання обов’язків» - A. Gabuda (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Доведено, що потерпілими від злочину, передбаченого в ст. 342 Кримінального кодексу України, слід уважати: представника влади, працівника правоохоронного органу, державного виконавця й уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб під час виконання службових обов’язків та застосування заходів щодо охорони правопорядку за наказом чи розпорядженням; члена громадського формування з охорони громадського порядку, державного кордону та військовослужбовця – під час виконання покладних на них обов’язків щодо охорони громадського порядку.