Формування мовно-комунікативної компетентності працівників ОВС: теоретичні та практичні аспекти - O. Prokhorenko-Duchenko (Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ, 1970)
Розглянуто професійну мовно-комунікативну компетентність правоохоронця як інтегроване особистісне утворення – сукупність знань, умінь, навичок, особистісних якостей, що дають змогу фахівцю ефективно користуватися мовою в професійній діяльності. Надано практичні поради щодо роботи над диханням, правильною вимовою, дикцією, гучністю голосу, темпом і тембром мовлення як складовими мовно-комунікативної компетентності працівників ОВС.